David Olsson :

Ovanför David Olssons säng hänger affischer föreställande Ljungberg, Roberto Carlos och Beckham. De är de första David ser när han vaknar varje morgon. Varför just dessa tre fotbollsspelare fått en hedersplats på Davids vägg visar sig ha lika konkreta som självklara förklaringar.
- Han är en liten rackare, han har härmat mig med nummer åtta. Det är därför han är min favorit, säger David.

Ljungbergs har nummer åtta på ryggen i Arsenal. Det är samma nummer som David bär då han iklär sig Grundens blåvita matchdräkt. Kopplingen till Real Madrids mittfältsstjärna Roberto Carlos är att David har en kusin som bor i Spanien. En anledning så god som någon till att favorisera ett lag eller spelare framför någon annan.

Så varför Beckham då? Är det för att han otvivelaktigt är den mest omskrivna spelaren av dem alla? Och förmodligen den ende som regelbundet skapar rubriker även utanför planen? Nej, förklaringen är mer konkret än så.
- Han heter David. Därför är han min favorit.

David Olsson är lagkapten i Grunden bois E-lag. Och precis som de tre idolerna spelar han på mittfältet. En position som enligt David kräver teknik, snabbhet och god balans.
- Jag tränar även gym så att jag ska komma i toppform. Det behövs för att jag ska spela bättre fotboll.

En förklaring till den stenhårda satsningen på styrketräning kan kanske hittas i SM som spelades i Sollefteå tidigare i år. David nämner det som ett av hans bästa fotbollsminnen även då Grunden Bois inte lyckades så väl som man hade hoppats på.
- Vi förlorade många gånger. Jag vet inte vad som gick fel, säger David. Men det var i alla fall väldigt roligt. Någon gång måste man ju förlora också.
Men att förlora har inte alltid varit något som David tagit lätt på.
- När jag var yngre var jag en dålig förlorare. Min storasyster sa åt mig att jag måste lära mig att tåla förluster. Det är något jag tagit till mig.

Ett välkänt sportcitat lyder "fotboll är inte hela livet, det är mycket större än så". Att höra David prata om det gröna gräsets schack tar udden av den totala överdriften i citatet. Han berättar om matcher, träningar och resor. Om kamratskapet i laget och vikten av att lära sig hantera förluster.

På frågan vad fotbollen betyder för David, funderar han tyst en lång stund. Med en blick och röst fri från ironi svarar han sedan kort;
- Fotboll är mitt liv.
Drömmen för David är att ges möjligheten att spela fotboll på heltid.
- Jag vill bli proffs, säger han. Men jag vill inte lämna Sverige för det är här jag har min familj.
Men livet som proffs skulle ge David fler möjligheter än att spela fotboll hela arbetsveckan.
- Om jag blir rik så kan jag ge bort lite pengar till de fattiga. De behöver mat, pengar och kläder.
Men viktigast av allt är enligt David att man har roligt. Att träffa gamla och nya kompisar på matcher, träningar och resor.

Och även då Ljungberg, Carlos och Beckham lyfter löner som förmodligen motsvarar några hundra verksamhetsår för en förening som Grunden, kan det vara viktigt att påminna sig om att fotboll är inte bara pengar. Det är mycket mer än så.

Av: Quintus Lindblom

< Tillbaka